Η φυσικοθεραπεία, κυρίως ως κλινική επιστήμη, βρίσκεται σε μία διαδικασία συνεχούς εξέλιξης σε άμεση σχέση με τα ευρήματα των επιστημονικών και κλινικών ερευνών. Μια τέτοια προοπτική  συνεισφέρει τα μέγιστα στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, ατόμων και κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίσουν την παροχή φροντίδας στα παιδιά, που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση, είτε με σκοπό την αποκατάσταση είτε τη μακροχρόνια διαχείριση μονίμων προβλημάτων.

Η αρχή ότι το παιδί δεν είναι μικρός ενήλικας έχει προσδιορίσει, εδώ και δεκαετίες, την αναγκαιότητα στη ιατρική επιστήμη της δημιουργίας της ειδικότητας της παιδιατρικής και των υποειδικοτήτων (παιδοκαρδιολογία, παιδονευρολογία, νεογνολογία, παιδοπνευμονολογία, παιδογαστρεντερολογία, παιδοενδοκρινολογία, παιδονεφρολογία), τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα παροχής υγείας. Η ειδίκευση   στην παιδιατρική της επιστήμης της  φυσικοθεραπείας, έχει ήδη κατοχυρωθεί στην φυσικοθεραπευτική πράξη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον κρατικό τομέα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και στην εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της ειδικής αγωγής.

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε),  (πρώην Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό  Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα Θεσσαλονίκης), πρόλαβε τις ραγδαίες εξελίξεις στην Επιστήμη της Φυσικοθεραπείας με την υλοποίηση προγράμματος εξειδίκευσης στην Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία.

Το 2014 και 2015  μέσω του Ινστιτούτου Δια Βίου Εκπαίδευσης εκπόνησε δύο.

  Από το 2016 μέχρι το 2019 έχει πραγματοποιήσει 4 κύκλους προγραμμάτων με μεγάλη επιτυχία , ως  Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό  Εκπαιδευτικό  Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Το 2019 με την Ίδρυση  του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας (Σ.Ε.Υ) του Διεθνούς  Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) επανιδρύει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ) με τίτλο «Παιδιατρική Φυσικοθεραπεία – Pediatric Physiotherapy» σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του 4485/2017 (Α΄ 114), καθώς και τις διατάξεις της παρ. 10 του άρ. 55 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70).

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για εξειδίκευση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα στη φυσικοθεραπεία σε παιδιά, καθώς επίσης, να αναβαθμίσει και να επικαιροποιήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες των ενδιαφερομένων φυσικοθεραπευτών σε σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα και επαγγελματικά δεδομένα, στο σύνολο των προβλημάτων υγείας σωματικής, πνευματικής και ψυχικής των παιδιών, από την γέννησή τους  έως την ενηλικίωση, για να ανταποκριθούν επαρκέστερα στον εγχώριο επαγγελματικό ανταγωνισμό

Σκοπός

Σκοπός του προτεινόμενου μεταπτυχιακού  προγράμματος,  με τίτλο <<Παιδιατρική φυσικοθεραπεία>> είναι η δημιουργία επιστημόνων υψηλού επιπέδου κατάρτισης μέσω της παροχής τεκμηριωμένων σύγχρονων γνώσεων, οι οποίες θα δίνουν ικανότητες, δεξιότητες, κριτική σκέψη, μεθοδική και τεχνογνωσία στον Τομέα της Φυσικοθεραπείας των  παιδιών.

Παράλληλα να προαχθεί η διεπιστημονική γνώση και να προωθηθεί η διαθεματική επαγγελματική συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών, που συνεπάγεται η συσχέτιση της υγείας των παιδιών  με την ποιότητα ζωής της  οικογένειας και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος, να αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία ως στελέχη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα».

Βασικοί στόχοι του προγράμματος

α) Να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες για εξειδίκευση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα στη φυσικοθεραπεία σε παιδιά, με την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επιστημόνων, ώστε να αντιμετωπίσουν την παροχή φροντίδας στα παιδιά, που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση, είτε με σκοπό την αποκατάσταση, είτε τη μακροχρόνια διαχείριση μονίμων προβλημάτων. Οι επιστήμονες αυτοί θα στελεχώσουν με επιτυχία όλες τις θέσεις που ασχολούνται με την υγεία των παιδιών και θα συμβάλλουν ουσιαστικά σε έναν ιδιαίτερα σημαντικό και συνεχώς εξελισσόμενο τομέα υγείας,

β) Να αναπτύξει  και να προωθήσει την έρευνα σε όλους τους τομείς που άπτονται του αντικειμένου των Παιδιατρικών δυσλειτουργιών.

Η φυσικοθεραπεία, κυρίως ως κλινική επιστήμη, βρίσκεται σε μία διαδικασία συνεχούς εξέλιξης σε άμεση σχέση με τα ευρήματα των επιστημονικών και κλινικών ερευνών. Μια τέτοια προοπτική  συνεισφέρει τα μέγιστα στην αλλαγή στάσεων και νοοτροπιών, ατόμων και κοινωνίας, ώστε να αντιμετωπίσουν την παροχή φροντίδας στα παιδιά, που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση, είτε με σκοπό την αποκατάσταση είτε τη μακροχρόνια διαχείριση μονίμων προβλημάτων. Προτείνονται θεματολογικές ενότητες μαθημάτων, προκειμένου:

  • να καλυφθούν οι νέες τάσεις στον τομέα της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας
  • να αναβαθμιστεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης,
  • να υποστηριχθεί η ερευνητική εξέλιξη και η απασχόληση των αποφοίτων,
  • να υποστηριχθεί η προώθηση της δημιουργικής-κριτικής σκέψης μέσω έρευνας,
  • να υποστηριχθεί η εκμάθηση και πρακτική εξάσκηση στην χρήση και εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων αξιολόγησης,
  • να υποστηριχθεί η ανάπτυξη ικανότητας στη δημιουργία τεκμηριωμένα αποτελεσματικών και ασφαλών Φυσικοθεραπευτικών Πρωτοκόλλων και
  • να υποστηριχθεί η εφαρμογή πρόληψης και συνεχόμενης λειτουργικής αποκατάστασης.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει με τις ήδη υπάρχουσες επαγγελματικές Φυσικοθεραπευτικές υποχρεώσεις. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να παρακολουθείται από φοιτητές με έδρα την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό

Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ θα αποκτήσουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία ως στελέχη τόσο στον ιδιωτικό, στο δημόσιο αλλά και στον ακαδημαϊκό τομέα.

Ο αριθμός εισακτέων ορίζεται σε τριάντα (30), συν τους κατέχοντες πιστοποιητικό εξειδίκευσης, του ΙΔΒΕ του Διεθνούς πανεπιστήμιου της Ελλάδος, του τμήματος φυσικοθεραπείας, με τίτλο <<Εξειδίκευση στην παιδιατρική φυσικοθεραπεία>>, 41 πιστωτικές μονάδες. Οι κατέχοντες πιστοποιητικό εξειδίκευσης,  θα παρακολουθήσουν μόνο τα μαθήματα, Στοιχεία σωματικής ανάπτυξης και διατροφής του παιδιού,  Μεθοδολογία έρευνας  Βιοστατιστική-Πληροφορική της Υγείας, Ιπποθεραπεία- Μουσικοθεραπεία, Υποστήριξη  σε παιδιά με χρόνια νοσήματα και θα εκπονήσουν τη διπλωματική τους εργασία.